startpagina

37 inzendingen voor Woonstad Rotterdam Energie Challenge: “Sterk signaal voor energietransitie”

15-11-2019

Prijsvraag vraagt om technische en sociale oplossing voor duurzaam maken van bestaande woningen

Voor de Woonstad Rotterdam Energie Transitie zijn 37 plannen ingezonden van hoge kwaliteit. De bewoners- en vakjury krijgen een hele kluif aan het bepalen van de maximaal vijf winnaars. Bestuursvoorzitter Maria Molenaar van Woonstad Rotterdam is opgetogen over de reactie op de prijsvraag: “We wisten dat we geen makkelijke vraag aan de markt stelden. Dat we zoveel inzendingen van hoog niveau hebben ontvangen is een sterk signaal en geeft ons vertrouwen om vaart te blijven maken met de energietransitie.”
 
Het terugbrengen van de CO2-uitstoot van huurwoningen kan volgens de Rotterdamse woningcorporatie alleen door technische verbeteringen te combineren met oog voor de belangen van de bewoners. De oplossingen die Woonstad Rotterdam zoekt dienen voor de bewoners gelijke of lagere energielasten op te leveren en het comfort voor de bewoners niet te verminderen. Zonder acceptatie van de maatregelen en een energiezuiniger levensstijl door de huurders hebben aanpassingen onvoldoende effect. “Met de Energie Challenge verbinden we twee werelden”, stelt Maria Molenaar, “Duurzaam wonen kan alleen wanneer we samen optrekken met onze huurders. We willen ze daarbij graag helpen. En dat kunnen we weer alleen wanneer we partners hebben die dezelfde aanpak voor ogen hebben. Techniek moet ten dienste staan van mens en milieu.”
De inzendingen komen uit verschillende hoeken en bieden diverse mogelijkheden om de CO2-uitstoot van bestaande woningen terug te brengen.
 
Twee jury’s buigen zich over de inzendingen. Een bewonersjury, bestaand uit bewoners van de drie portiekflats die meedoen aan de Energie Challenge, en een vakjury bepalen samen welke partijen straks hun oplossing mogen gaan toetsen samen met de bewoners. De bewonersjury legt de nadruk op wat de plannen voor hen zouden betekenen. De vakjury beoordeelt alle criteria. Samen komen beide jury’s tot maximaal vijf partijen die een samenwerking met Woonstad Rotterdam aangaan. “We dragen de pitches nu over aan onze jury’s en kijken uit naar hun keuze”, zegt Maria Molenaar. Voorzitter van de vakjury en samengestelde jury is Annemarie van Doorn van de Dutch Green Building Council.
 
Prijsuitreiking 12 december
De winnaars worden op donderdag 12 december bekend gemaakt tijdens het Woonstad Rotterdam Energie Challenge Evenement. Die middag is er op de RDM Campus op Rotterdam Heijplaat een programma met diverse interessante sprekers. Klimaatjournalist Jelmer Mommers van De Correspondent is keynote spreker. Ook zijn er debatten, lezingen en kennissessies over onderwerpen als duurzaamheid voorbij de buitenmuren, het stimuleren van duurzaam gedrag, de mogelijkheden van waterstof en het bouwen aan een gezonde stad.
Afsluitend worden de maximaal vijf winnaars bekend gemaakt door juryvoorzitter Annemarie van Doorn en Maria Molenaar.
 
Deelname is gratis. Er is plaats voor maximaal 200 deelnemers. Het programma is te vinden op woonstadrotterdam.nl/energiechallenge. Via die site is het ook mogelijk om je aan te melden.