startpagina

Feestelijke start duurzame renovatie Alhenablok in Rotterdam

15-07-2024

Met de onthulling van een nieuw bouwdoek heeft Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen, gisteren het feestelijke startsein gegeven voor de duurzame renovatie van het Alhenablok in Rotterdam. Woningcorporatie Woonbron begon al in 2021 met de werkzaamheden. BIK bouw is recent gestart met het renovatiewerk.

Feestelijke start duurzame renovatie Alhenablok in Rotterdam

De ingrijpende renovatie van het Alhenablok is hard nodig. Het gebouw aan het Marconiplein, de Mathenesserweg, Dirk Danestraat en Mathenesserdijk stamt uit de jaren '20 en heeft door de jaren heen veel schade opgelopen door (grond)wateroverlast, schimmel, zwammen en bruinrot. Daarom wordt de fundering volledig hersteld. Ook wordt het gebouw grondig geïsoleerd en aangesloten op het warmtenet, worden liften, trappenhuizen en galerijen gerealiseerd en het dak vernieuwd. De historische gevel, ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van onder meer De Kuip en de Van Nelle Fabriek, blijft behouden.

Energiezuinige en moderne woningen
"Ik ben blij dat we met de renovatie aan de slag kunnen", zegt Richard Sitton, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonbron. "Het is een mooi en uitdagend project met een enorme voorgeschiedenis, maar het belangrijkste is dat we vanuit onze maatschappelijke rol als woningcorporatie op deze manier kunnen zorgen voor voldoende goede, moderne en energiezuinige woningen. Alles bij elkaar renoveren we 80 woningen in het middenhuursegment en 5 bedrijfsruimtes. Én we bouwen 5 houtbouwwoningen tussen de Pax Christi kerk en het Alhenablok. Daar ben ik trots op.”

Duurzaam karakter
Wethouder Zeegers: "Dit project sluit goed aan bij de doelstellingen van de gemeente Rotterdam om niet alleen te voorzien in sociale huurwoningen, maar ook woningen in het middenhuursegment. De vraag naar deze woningen binnen onze gemeente is groot. Ik ben blij dat Woonbron hier een bijdrage aan levert. Mooi is ook het duurzame karakter van dit project. Zo is het gebouw aan de binnenkant niet gesloopt, maar 'geoogst'. Veel van deze 'geoogste' bouwmaterialen krijgen daarmee een nieuwe bestemming. En het Alhenablok is al bijna 100 jaar beeldbepalend voor Spangen. Ik ben blij dat dat zo blijft en hoop dat dit project een voorbeeld kan zijn voor andere vergelijkbare duurzame renovatieprojecten."

Eind 2025 klaar
De werkzaamheden aan en rondom het Alhenablok zijn naar verwachting eind 2025 klaar. Alle woningen worden ruim voor die tijd aangeboden via Woonnet Rijnmond. Geïnteresseerden kunnen www.woonbron.nl/alhenablok in de gaten houden voor actuele informatie.