startpagina

Woonstad Rotterdam sluit grootschalig woningen aan op restwarmte

23-12-2015

Woonstad Rotterdam sluit volgend jaar 156 flatwoningen in de Viervantstraat (Prinsenland) aan op het Rotterdamse warmtenetwerk. Dit zijn Woonstad Rotterdam en Eneco gisteren overeengekomen. De energierekening van de flatbewoners daalt hierdoor met tientallen euro’s per maand.

In totaal wil Woonstad Rotterdam de komende jaren ongeveer 1.650 woningen aansluiten in dit gebied, een van de grootste aansluitingen van bestaande bouw op restwarmte in Rotterdam.
 
Woonstad Rotterdam en Eneco hebben zich gezamenlijk ingezet om de energierekening voor flatbewoners stevig te verlagen, door een duurzame renovatie in combinatie met aansluiting op het warmtenet. Na afronding van de werkzaamheden, die halverwege 2016 beginnen, gaat de energierekening met tientallen euro’s per maand omlaag, zonder dat daar een huurverhoging tegenover staat.
 
De 156 woningen in Prinsenland vormen een van de vier zogeheten Sterflats, een verwijzing naar de stedenbouwkundige plattegrond. De eerste flat wordt afgekoppeld van het gasnet en aangesloten op het warmtenet, waarmee onder meer industriële restwarmte uit de Maasvlakte via heetwaterleidingen wordt getransporteerd naar woonwijken en bedrijven. Door huizen te verwarmen met warmte die anders in de omgeving geloosd zou worden, besparen we op energie en beperken we uitstoot van CO2. Het energielabel verbetert hiermee van een label F naar label A.
 
Energierekening 40% lager
Voor bewoners betekent het afkoppelen van het gasnet meer veiligheid. Gasfornuizen maken plaats voor elektrische kookplaten en de collectieve gasgestookte CV-ketel verdwijnt. Het vervangen van de energieslurpende elektrische boilers en collectieve ketels door een aansluiting op het warmtenet zorgt voor een flinke energiebesparing, waardoor de energierekening ongeveer 40% lager uitvalt. De huur blijft ongewijzigd, aangezien Woonstad Rotterdam binnen haar ambitieuze duurzaamheidprogramma energiebesparende maatregelen niet doorberekent aan zittende bewoners.
 
Woonstad Rotterdam blijft de energetische kwaliteit verbeteren van haar voorraad en investeert daarin de komende 10 jaar meer dan 100 miljoen euro. De organisatie streeft naar een gemiddelde Energie Index van 1,25 (energielabel B) in 2025 en een CO2 reductie van 33% ten opzichte van 2008 in 2020. Naast het verduurzamen van de woningvoorraad stimuleert Woonstad Rotterdam bewoners energie te besparen om de woonlasten betaalbaar te houden.
 
Lees meer over dit onderwerp op het blog van Woonstad Rotterdam.