startpagina

Woonstad Rotterdam betrekt BPD bij ontwikkeling nieuwe Wielewaal

22-12-2016

Woonstad Rotterdam heeft een commerciële partij bereid gevonden om te investeren in Rotterdam Zuid: gebiedsontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds) gaat nieuwe woningen bouwen in de Wielewaal. Vandaag tekenden BPD en Woonstad Rotterdam de ontwikkelovereenkomst.

Woonstad Rotterdam en de gemeente Rotterdam proberen al een aantal jaren om commerciële ontwikkelaars te interesseren in investeringen op Zuid. Het vandaag getekende contract tussen Woonstad en BPD is het succesvolle resultaat daarvan. Met 675 woningen gaat het om een ontwikkeling van aanzienlijke omvang.

De beslissing om de nieuwbouwwoningen op Rotterdam Zuid te laten bouwen door een commerciële ontwikkelaar sluit naadloos aan op de afspraken die de gemeente en de Rotterdamse woningcorporaties eerder dit jaar maakten met minister Blok (Wonen) in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).

Door die afspraken kwamen extra financiële middelen beschikbaar voor grootschalige woningverbetering binnen het NPRZ. Een van de voorwaarden die de minister daarbij stelde, was dat gemeente en corporaties actief op zoek zouden gaan naar marktpartijen die willen investeren op Zuid.

Dit past in de geest van de nieuwe Woningwet, die stelt dat woningcorporaties uitsluitend sociale huurwoningen mogen bouwen en alle overige woningen moet overlaten aan de markt.

Convenant blijft vertrekpunt
Uiteraard blijven alle eerder gemaakte afspraken ongewijzigd. Zoals afgesproken in het Convenant Vernieuwing Wielewaal krijgt de nieuwe Wielewaal uiteindelijk 200 sociale huurwoningen en 80 sociale koop. Woonstad Rotterdam blijft verantwoordelijk voor de sociale huurwoningen. De overige nog te bouwen 527 woningen zijn marktwoningen.

Er geldt een terugkeergarantie voor iedereen met een huurovereenkomst van voor de convenantdatum van 21 april 2011. Inmiddels zijn 132 huishoudens verhuisd naar een sociale huurwoning in de eerste twee fasen nieuwbouw in de Wielewaal, Wielewaal-Oost.
In november ontvingen de bewoners van 23 eengezinswoningen in sociale huur hun sleutel. Deze woningen liet Woonstad Rotterdam bouwen voor gezinnen die in de wijk willen blijven wonen.

Eerder dit jaar leverde Woonstad 109 sociale huurappartementen op in twee complexen, voor oudere bewoners van de Wielewaal. Met vijf woonlagen zijn deze complexen de hoogste gebouwen in de Nieuwe Wielewaal, die verder vooral uit grondgebonden woningen met tuin zal bestaan.

In de bouwplannen voor de Nieuwe Wielewaal blijft het ontspannen en lommerrijke karakter van de wijk behouden.