startpagina

QuaWonen voor betaalbaar huren

11-06-2014

Door de organisatie anders in te richten en nadrukkelijker in te zetten op een efficiënte bedrijfsvoering, kan QuaWonen de kern van haar ambities overeind houden.

Door de organisatie anders in te richten en nadrukkelijker in te zetten op een efficiënte bedrijfsvoering, kan QuaWonen de kern van haar ambities overeind houden. De woningvoorraad betaalbaar houden is voor QuaWonen het allerbelangrijkste. De corporatie heeft verschillende mogelijkheden om hierop te sturen.
 
QuaWonen voor betaalbaar huren
  • QuaWonen houdt de prijzen van haar sociale huurwoningen bewust laag voor huishoudens met een inkomen lager dan € 34.678 (sociale inkomensgrens 2014).
  • Dit wil zeggen dat we niet de volledige huurprijs berekenen, die we volgens het woningwaarderingsstelsel mogen vragen. Voor het grootste deel van onze woningen vragen wij 75% van de maximaal redelijke huurprijs. Die 75% noemen we de ‘streefhuur’.
  • Op dit moment verhuren wij zelfs nog veel woningen voor een huurprijs lager dan die 75% (gemiddeld 64%). Dat betekent dat prijs en kwaliteit van de woning niet met elkaar in overeenstemming zijn. We gebruiken de jaarlijkse huurverhoging om prijs en kwaliteit dichter bij elkaar te brengen.
  • QuaWonen vindt het redelijk dat huishoudens met hogere inkomens (hoger dan € 43.602, prijspeil 2014) wél iets meer betalen. Zij wonen immers in een sociale huurwoning die bedoeld is voor mensen met een lager inkomen. Daarom hebben wij dit jaar voor het eerst de inkomensafhankelijke huurverhoging toegepast. (In 2015 komt hier waarschijnlijk de huursombenadering voor in de plaats.)
  • QuaWonen investeert volop in het energiezuiniger maken van haar woningen. Kijken we naar eengezinswoningen die QuaWonen volledig heeft geïsoleerd (vloer, gevel, dak en beglazing), dan gebruiken deze bewoners gemiddeld 30% minder gas. Dat komt neer op een besparing van € 300 tot bijna € 500 euro per jaar.

Behalve het aanbod van betaalbare woningen, is het belangrijk dat deze woningen ook terecht komen bij de huishoudens voor wie zij bedoeld zijn.Bij de verhuur van sociale huurwoningen gelden vier uitgangspunten:
  • Allereerst verhuren we minimaal 90% (92% in 2013) van de vrijkomende sociale huurwoningen aan mensen met de laagste inkomens.
  • De overblijvende 10% verhuren wij met voorrang aan vooral gezinnen met een lager middeninkomen tot € 38.000.
  • Ook proberen we de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, bijvoorbeeld door woningen met voorrang te verhuren aan senioren die uit een eengezinshuurwoning willen verhuizen. Meer doorstroming biedt immers meer mensen de kans om een passende woning te vinden.
  • En ten slotte streven we ernaar dat inwoners van de Krimpenerwaard binnen de bestaande huisvestingsverordeningen voldoende mogelijkheden houden om in hun eigen omgeving wooncarrière te maken.