startpagina

QuaWonen plaatst 12 kunstwerken op het nieuwe cultuurhuis

11-07-2016

QuaWonen bouwt in Krimpen aan de Lek een Cultuurhuis. Hierin vinden tal van culturele instellingen hun onderkomen.

QuaWonen plaatst 12 kunstwerken op het nieuwe cultuurhuis

Op het dak van de grote zaal worden eind juli 12 kunstwerken van beeldend kunstenaar Jeannette Ephraïm geplaatst. De zogeheten pinakels verbeelden thema’s die kenmerkend zijn voor Krimpen aan de Lek en voor het Cultuurhuis.
                                                             
Een gebouw met een culturele functie zou ook een culturele uitstraling moeten hebben, vond architect Berry Dillen. Hij bedacht de pinakels op het dak van de grote zaal. Vervolgens ontstond het idee om ze door een kunstenaar te laten ontwerpen. De keuze viel op beeldend kunstenaar Jeannette Ephraïm.
 
Verschillende belanghouders maakten een beeldcollage met de voor Krimpen aan de Lek en het Cultuurhuis belangrijke thema’s. Ephraïm baseerde zich op deze collage voor het ontwerp van de pinakels. Haar kunstwerken verwijzen onder andere naar de walvisvaart, oude ambachten, lezen, muziek, samenwerking en de jeugd.

Ze heeft met veel plezier aan de opdracht gewerkt: “De pinakels staan op het dak dus op zekere afstand van de kijker. Dat betekent dat ik krachtig beeld kon ontwerpen: vereenvoudigde, sterk herkenbare vormen die een verhaal vertellen.”

De kunstwerken worden in de laatste week van juli geplaatst. Ze zijn dan vanaf de straat en vanuit het Cultuurhuis te bewonderen. Eind oktober wordt het Cultuurhuis feestelijk geopend voor alle inwoners van Krimpen aan de Lek.