startpagina

QuaWonen Jaarverslag 2014

11-05-2015

In het Jaarverslag is te lezen op welke manier QuaWonen in 2014 bijdroeg aan goed wonen in de Krimpenerwaard.

Een kleine greep uit de resultaten: 91% van alle vrijgekomen huurwoningen ging naar huishoudens met een inkomen tot €34.678. QuaWonen verkocht 47 woningen, waarvan 30 met een uitgestelde betaling. We bouwden 95 nieuwe sociale huurwoningen. Bewoners van nog eens ruim 260 woningen zien hun energierekening dalen door isolerende maatregelen. De nieuwe ruimte in Lekkerkerk brengt het aantal ontmoetingsruimtes op 11.
 
Als corporatie zorgt QuaWonen voor voldoende, goede woningen voor mensen die op de vrije woningmarkt moeilijk aan een woning komen. In 2014 kwamen er een kleine 700 sociale huurwoningen beschikbaar. Daarvan ging 91% naar mensen met een inkomen tot €34.678. Maar ook in de 10% ‘vrije ruimte’ laten we de sociale huurwoningen zoveel mogelijk ten goede komen aan inkomens tot €38.000. Kijken we naar alle woningen van QuaWonen, dan letten we er goed op dat deze betaalbaar blijven voor huurders in de Krimpenerwaard.
 
Voor sommige woningzoekenden kan koop interessant zijn. De introductie van Kopen naar Wens in 2014 blijkt succesvol: 30 woningzoekenden hoefden niet de hele koopsom ineens te betalen. De hoogte van de uitgestelde betaling wordt bepaald door hun inkomen en varieert van 10% tot maximaal 30% van de taxatiewaarde. Daarnaast verkocht QuaWonen nog 17 woningen op de ‘gewone’ manier.

QuaWonen blijft investeren in nieuwbouw. In 2014 kwamen er 95 nieuwe sociale huurwoningen bij in het werkgebied, waarvan 48 eengezinswoningen en 47 appartementen. De kosten om deze woningen te bouwen bedroegen in totaal €20,2 miljoen. Hiervan is €7,6 miljoen onrendabel. Dat wil zeggen dat QuaWonen deze kosten niet terugverdient in de huur.
 
We vinden het belangrijk dat bewoners comfortabel wonen en lage energielasten hebben. Daarom maakten we ook in 2014 weer veel woningen energiezuiniger: 143 woningen plus nog eens 120 woningen in het renovatieproject Slim & Snel in Krimpen aan den IJssel. Bovendien voorzagen we afgelopen jaar 460 woningen van een HR-ketel.
 
Bewoners maken een buurt of wijk. QuaWonen probeert initiatieven te bevorderen die eraan bijdragen dat buurtbewoners elkaar kennen, elkaar zien staan en, nog beter, iets voor elkaar betekenen. De ontmoetingsruimtes spelen hierin een belangrijke rol. Met de inrichting van de ontmoetingsruimte ParkPlaza in Lekkerkerk stelt QuaWonen nu in totaal 11 ontmoetingsruimtes beschikbaar in haar werkgebied.
 
Nieuwsgierig naar de andere prestaties? Het QuaWonen Jaarverslag 2014 is beschikbaar via www.quawonen.com.