startpagina

QuaWonen investeert ook in 2018 volop in goed en betaalbaar wonen

06-12-2017

Het QuaWonen Jaarplan 2018 is beschikbaar.

Grote uitdagingen zijn: het langer zelfstandig wonen van mensen met een zorgvraag, en de transitie naar energieneutrale woningen en wijken. QuaWonen zoekt een brede samenwerking met partners om voor beide vraagstukken goede oplossingen te vinden. Het maatschappelijk budget bedraagt in 2018 € 28,3 miljoen. Dat bedrag besteedt QuaWonen aan activiteiten met een maatschappelijk doel, zoals lage huren en kwalitatief goede woningen.
 
QuaWonen wil zoveel mogelijk geld besteden aan goed wonen in de Krimpenerwaard. Dat betekent dat de corporatie bedrijfslasten laag houdt en maximaal inzet op activiteiten met een maatschappelijk doel: lage woonlasten (huur en energie), prettig samen leven in wijken - schoon, heel en veilig -, en voldoende kwalitatief goede woningen. Daarnaast kunnen huurders vanaf medio 2018 zelf zaken regelen via een online klantportaal, maar zet de corporatie óók extra menskracht in om minder zelfredzame klanten persoonlijk te bedienen. In totaal investeert QuaWonen in 2018 € 28,3 miljoen aan deze maatschappelijke activiteiten.  
 
Twee uitdagingen springen eruit voor 2018 en de jaren erna:   
 
Goed voorbereid op eerder en langer zelfstandig thuis
Overheidsbeleid is erop gericht dat mensen eerder (uitstroom uit zorginstellingen) en langer (ouderen) zelfstandig thuis wonen. Dat lukt niet altijd even goed. QuaWonen zal de relatie met de gemeente en zorg- en welzijnsorganisaties versterken om hier goede oplossingen voor te kunnen bieden. Om eventuele problemen snel te signaleren hebben we drie buurtbeheerders ingezet. Zij werken nauw samen met andere organisaties zoals gemeente, welzijn en politie. Ook gaan we samen met belanghouders uitvoeringsplannen opstellen met prioriteiten per wijk.
 
Routekaart naar energieneutraal
Corporaties spelen een belangrijke rol in het energiezuinig maken van bestaande woningen. QuaWonen streeft ernaar dat haar woningvoorraad in 2020 gemiddeld een energie-index heeft van 1,3, en dat in 2050 onze voorraad energieneutraal is. Tegen die tijd hebben onze woningen geen aansluiting op het aardgasnet meer nodig. In 2018 beschrijven we in een routekaart hoe we het doel ‘energieneutraal in 2050’ willen bereiken. Verder maken we vanaf 2018 gemiddeld 300 woningen per jaar energiezuiniger, wat we de komende vijf jaar vasthouden. Totaal gaat het om 2.974 woningen in tien jaar (2018 t/m 2027).