startpagina

QuaWonen investeert in betaalbaar wonen

04-04-2016

QuaWonen heeft veel oog voor betaalbaar wonen. De corporatie zorgt er met een gematigd huurbeleid en haar energieaanpak voor dat haar huurders relatief lage woonlasten hebben. Met een vroegtijdige aanpak bij huurachterstand voorkomt QuaWonen dat mensen ernstige financiële problemen krijgen.

QuaWonen houdt de huren van haar sociale huurwoningen bewust laag. Ook dit jaar beperkt de corporatie de jaarlijkse huurverhoging tot inflatie (0,6%). Daarnaast heeft QuaWonen in overleg met gemeenten en huurdersorganisaties haar huurbeleid aangepast. Hierdoor zal QuaWonen in sommige gevallen de huur zelfs verlagen bij een nieuwe verhuring. Zo krijgt de corporatie meer goedkope woningen voor mensen met een inkomen tot de huurtoeslaggrens.
 
De huurverlaging geldt óók voor nieuwe levensloopgeschikte appartementen. Anders zouden senioren met een laag inkomen hiervoor niet meer in aanmerking komen. Terwijl QuaWonen deze woningen juist voor hen heeft gebouwd. Voor de toekomst betekent dit wel, dat de corporatie met belanghouders de eisen voor nieuwbouw tegen het licht houdt.  
 
Ook energiemaatregelen dragen bij aan betaalbaar wonen. De corporatie maakt in 2016 en 2017 minimaal 200 woningen energiezuiniger. Bewoners besparen zo'n 30% van het gasverbruik, wat kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Eind 2015 had 53% van alle woningen een groen energielabel. QuaWonen onderzoekt met belanghouders nu of ze in de komende jaren extra aantal woningen kan opknappen en isoleren.
 
Als laatste draagt QuaWonen via haar incassobeleid bij aan betaalbaar wonen. Huurders komen soms in ernstige problemen omdat ze hun huurachterstand niet meer inlopen. Op dit moment hebben 510 huurders een betalingsachterstand. In 2015 waren er 12 huisuitzettingen vanwege een huurachterstand. Met 124 huurders is een betalingsregeling afgesproken om uitzetting te voorkomen. Een vroegtijdige aanpak is uiteindelijk in het belang van de huurder.