startpagina

QuaWonen betrekt gemeenten en huurders intensief bij beleidskeuzes

23-05-2016

Vóór 1 juli 2016 brengt QuaWonen een bod uit aan de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. Hierin staat wat QuaWonen per gemeente wil doen op het gebied van wonen.

De corporatie betrekt huurdersorganisaties en gemeenten bij de voorbereiding hiervan. Directeur-bestuurder Rob van den Broeke: “Belangrijk is dat QuaWonen niet zelf prioriteert in de besteding van de euro’s, maar dat we in gesprek met huurders en gemeente de prioriteiten stellen.”
 
Vorig jaar al liet QuaWonen onderzoek doen naar onder andere ontwikkeling van aantal inwoners, woonlasten, vergrijzing, verduurzamen, leefbaarheid en voorzieningen in de diverse gemeentekernen. In juni 2015 deelde de corporatie de feiten en cijfers met een brede groep belanghouders op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

In december ging QuaWonen met huurdersorganisaties en gemeenten in gesprek over wat er nodig is in beide gemeenten. Ook deed QuaWonen vorig jaar mee aan de pilot Transparantietool van Aedes. De Transparantietool is een hulpmiddel om belanghouders inzicht te geven in mogelijke beleidskeuzes en de financiële gevolgen daarvan.

De volgende stap was onderzoeken welk beleid nodig is, en wat financieel haalbaar is. QuaWonen werkte daarom tien beleidsvarianten verder uit. Denk aan: versnelling van de energieambitie, extra nieuwbouw, meer woningen met een lagere huurprijs voor mensen met huurtoeslag, en meer aandacht voor leefbaarheid. Deze varianten legde QuaWonen mei 2016 voor aan huurdersorganisaties en gemeenten. Ook gaf de corporatie inzicht in haar financiële speelruimte.

Tijdens de bijeenkomst kwamen een paar thema’s nadrukkelijk naar voren: verduurzamen van woningen naar energielabel B, langer zelfstandig wonen van ouderen en nieuwbouw voor 1- en 2 persoonshuishoudens (starters, senioren, vergunninghouders).

Dankzij de open en transparante gesprekken met belanghouders kan QuaWonen een goed bod aan de gemeente doen, dat gebaseerd is op wat een brede groep belangrijk vindt.