startpagina

Lagere lasten voor huurders

10-09-2015

QuaWonen sluit uniek contract met aanbieder zonnepanelen

Lagere lasten voor huurders

Een lagere energierekening betekent lagere woonlasten. Daarom zoekt QuaWonen naar slimme manieren om zoveel mogelijk woningen energiezuiniger te maken. Isolatie speelt een belangrijke rol, maar óók de aanschaf van installaties als zonnepanelen. Om dit verantwoord te doen, zijn samenwerkingspartners nodig. QuaWonen sluit nu een uniek contract met Tautus. Tautus zal als eerste de bewoners in de Vogel- en Doornenbuurt in Krimpen aan den IJsel een aanbod voor zonnepanelen doen.

Investeren in zonnepanelen is voor een corporatie steeds moeilijker. Het is een aanzienlijke investering en er zijn allerlei juridische haken en ogen. Daarom heeft QuaWonen via een aanbestedingstraject een partij gezocht, die huurders van QuaWonen zonnepanelen kan aanbieden. De corporatie keek vooral naar klantgerichtheid en prijs. Hoe goedkoper de prijs per kWh geleverde zonnestroom, hoe gunstiger voor de huurders. Tautus kwam als beste aanbieder naar voren.

“Het contract is uniek omdat Tautus én investeert én volledig ontzorgt. Tautus koopt de zonnepanelen, installeert en onderhoudt ze. Voor de communicatie richting bewoners en het projectmanagement werkt Tautus nauw samen met Fooq, een vastgoedmanagementbureau dat gespecialiseerd is het verduurzamen van sociale huurwoningen. Deze manier van samenwerken bespaart ons heel veel geld en tijd. Geld dat we kunnen investeren in de kwaliteit van de woningen, nieuwbouw en andere kerntaken. En ook de huurder profiteert. Die is goedkoper uit dan met zijn traditionele ‘grijze’ stroom”, legt directeur-bestuurder Rob van den Broeke uit.

“Dat corporaties volop duurzaamheidsambities hebben, maar de projecten niet binnen de investeringsmarges kunnen realiseren, zien we vaak”, beaamt Stefan Pieters, directeur van Tautus. “Met deze samenwerking kan QuaWonen haar verduurzamingsopgave realiseren en zorgen wij voor de investering. Een win-win situatie.”

Als eerste bewoners Slim & Snel-woningen
Dit najaar zal Tautus als eerste de 240 bewoners van de Vogel- en Doornenbuurt in Krimpen aan den IJssel benaderen (Slim & Snel-renovatieproject). Aan deze bewoners is eerder gevraagd of zij belangstelling hadden voor zonnepanelen. Maar door gewijzigde wet- en regelgeving lukte het toen niet om een aanbod te doen.

Helft van alle woningen groen energielabel
QuaWonen is al enige jaren bezig om haar woningen energiezuiniger te maken. Eind 2014 had de helft van alle woningen een groen energielabel (tegenover 24% in 2009). De energierekening is een belangrijk deel van de woonlasten. Door de energiekosten te beperken, dalen dus ook de woonlasten.