startpagina

Huren stijgen minder dan wettelijk toegestaan

24-04-2017

Met het oog op de betaalbaarheid van haar woningen laat Waterweg Wonen de huren minder stijgen dan wettelijk is toegestaan.

Huren stijgen minder dan wettelijk toegestaan

Waterweg Wonen gebruikt de helft van de wettelijke huurverhogingsruimte. Het nieuwe huurbeleid van de overheid is gebaseerd op de huursom, de optelsom van huurprijzen van alle sociale huurwoningen van Waterweg Wonen. Waterweg Wonen verhoogt de totale huursom met 0,5% boven inflatie, wettelijk mag dit maximaal stijgen met 1% boven inflatie. Waterweg Wonen heeft de huurstijging binnen haar mogelijkheden beperkt, zonder dat dit ten koste gaat van het gewenste onderhoud en de afgesproken investeringen.  
 
Rijksbeleid
Het is gebruikelijk dat elk jaar op 1 juli de huren van woningen worden aangepast. De voorgaande jaren waren inkomensafhankelijk huurverhogingen het uitgangspunt. De Woonbond en Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, hebben enige tijd geleden een akkoord voor een aangepast huurbeleid voorgelegd aan het Rijk. Het Rijk heeft dit voorstel grotendeels overgenomen. Het nieuwe huurbeleid van de overheid is daarmee in beginsel niet meer inkomensafhankelijk, maar gebaseerd op een begrensde stijging van de huursom (optelsom van huurprijzen van alle sociale huurwoningen). Per kalenderjaar is wettelijk vastgesteld dat onze totale huursom niet meer mag stijgen dan inflatie + 1%. Per woning mag de huur ook niet meer stijgen dan inflatie + 2,5%.

Toepassing huurbeleid door Waterweg Wonen
Waterweg Wonen heeft, in samenspraak met de Huurdersraad, er voor gekozen om de huursom met minder te laten stijgen, namelijk met inflatie + 0,5%, ofwel 0,8% (inflatie = 0,3%).
Per woning voert Waterweg Wonen een huurstijging door van 0,8% of 1,7% (inclusief inflatie). De huurstijging van 1,7% wordt alleen berekend als de huurprijs behoorlijk lager is dan de huurprijs die wij nastreven. Alle huurders met een huurprijs boven de huurprijs die wij nastreven, krijgen per 1 juli geen huurverhoging. Hun huurprijs verandert dus niet.
 
Nieuwe huurders
“Wanneer een woning vrij komt, verhogen we tegenwoordig ook niet meer direct de huur”, geeft directeur-bestuurder Harrie Bosch aan. “We verhogen de huren nu alleen via de jaarlijkse huurronde. Nieuwe huurders behandelen we zo hetzelfde als zittende huurders. Dit bevordert de doorstroming.” Bovendien begrenst Waterweg Wonen de huurprijs op de streefhuurprijs van de woning en zorgt ervoor dat de huurtoeslaggrens (€ 710,68) niet overschreden wordt. Op die manier zorgt zij ervoor dat het aantal sociale huurwoningen met een hogere huurprijs niet groeit.
 
“Huishoudens die recht hebben op Huurtoeslag en een huurprijs van meer dan € 592,55 (1-2 persoonshuishouden) of € 635,05 (3 of meer persoonshuishouden) betalen, bieden we bovendien de mogelijkheid om met voorrang naar een goedkopere woning van Waterweg Wonen te verhuizen. Zo helpen wij voorkomen dat mensen in financiële problemen terecht komen”, besluit Harrie Bosch.
 
Over Waterweg Wonen
Woningcorporatie Waterweg Wonen verhuurt ruim 11.000 woningen in Vlaardingen en is daarmee de grootste sociale verhuurder in deze stad. De kern van het werk is het zorgen voor voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit in een prettige woon- en leefomgeving voor mensen met een lager inkomen die niet zelfstandig in hun woningbehoefte kunnen voorzien. Dit doen we uitsluitend in en voor Vlaardingen, de stad waarin wij geworteld zijn. Wij doen dit in partnerschap en in samenwerking met anderen. Meer informatie over Waterweg Wonen vindt u op www.waterwegwonen.nl