startpagina

Groot onderhoud en verduurzaming seniorenappartementen in Sonneburgh

10-12-2015

Woningcorporatie SOR gaat in januari 2016 starten met groot onderhoud van de 66 appartementen in seniorengebouw Sonneburgh in Rotterdam-Charlois

Groot onderhoud en verduurzaming seniorenappartementen in Sonneburgh

Dankzij een stimuleringsregeling van de overheid is het voor SOR mogelijk de woningen te moderniseren en duurzamer te maken.  Hierdoor blijft de huurprijs gelijk en kunnen bewoners langer zelfstandig thuis blijven wonen.
 
Woongebouw Sonneburgh aan de Groene Kruisweg dateert uit 1986 en is toe aan groot onderhoud. Het doel van de woningverbetering is met name gericht op het veiliger en meer comfortabel maken van de woningen. Hierdoor kunnen bewoners langer zelfstandig in hun vertrouwde omgeving blijven wonen en in de woning eventueel zorg ontvangen. Naar verwachting is de woningverbetering in december 2016 klaar.
 
Energiezuinig, veilig en toekomstbestendig wonen
De entree van het gebouw wordt beter toegankelijk, krijgt een veilige elektrische schuifdeur en wordt voorzien van energiezuinige led-verlichting. Zonnecollectoren op het dak zorgen voor de energievoorziening van de algemene ruimten. De 50-pluswoningen worden gemoderniseerd met een nieuwe keuken, nieuwe badkamer en HR beglazing. De huurprijs zal niet stijgen door de woningverbetering. Dankzij het verduurzamen van de woningen zal het energieverbruik voor de bewoner dalen. Alle woningen worden voorzien van eigen aansluitingen voor warmte, water, licht en tv/internet zodat elke bewoner het (energie)verbruik in eigen hand heeft. Door het verduurzamen realiseert SOR in Sonneburgh een energielabelsprong tot niveau B conform haar ondernemingsdoelstelling 2015-2018.

Ook het Huurdersplatform is blij dat de appartementen gaan voldoen aan de eisen van deze tijd. “Wij hebben goed contact met de bewonerscommissies enerzijds en ondersteunen SOR anderzijds. In goed overleg met SOR zijn sociale regelingen voor de bewoners afgesproken”, aldus Bert van Reeuwijk, voorzitter van het HPF. 
 
Stimuleringsregeling voor verbouw huurwoningen
“Ook voor onze corporatie geldt dat er momenteel nauwelijks investeringsruimte is voor grootschalige onderhoudsprojecten”, vertelt Zeljka Udovičić, manager Wonen bij SOR.  “Daarom is het fijn dat we gebruik kunnen maken van de stimuleringsregeling RVV van de overheid. Hierdoor kunnen we bewoners het comfort blijven bieden waar we als organisatie voor staan.” 
Dankzij deze subsidieregeling kunnen belastingplichtige verhuurders vermindering krijgen op de verhuurderheffing. Hiermee stimuleert het ministerie (BZK) onder andere bouw en verbouw van huurwoningen. De autoriteit Wonen heeft  de onder toezicht staande corporatie groen licht gegeven voor deze investering. SOR blijft hiermee op koers bij de uitvoering van haar ondernemingsplan 2015-2018.