startpagina

Dakrenovatie, isolatie en zonnepanelen voor woningen Vogelbuurt

14-03-2017

Ressort Wonen brengt op alle 135 eengezinswoningen van het complex Plevierstraat en omgeving dakisolatie en een nieuw pannendak aan en plaatst op de zonzijde , afhankelijk van de keuze van bewoners, 6 of 9 zonnepanelen.

Dakrenovatie, isolatie en zonnepanelen voor woningen Vogelbuurt

De zonnepanelen worden geplaatst op basis van het zogenaamde Woonlastenwaarborg:
Ressort Wonen garandeert dat de door zonnepanelen opgewekte energie en daarmee besparing op de energienota groter is dan de huurverhoging die zij in rekening brengt.
 
Overleg met Klankbordgroep
Het renovatieplan is in nauw overleg met de Klankbordgroep, een groep bewoners van het complex, voorbereid.  Zaken als materiaal en kleur van het pannendak, de constructie van de zonnepanelen en doorlooptijd van de werkzaamheden zijn uitgebreid met de klankbordgroep besproken.
 
De werkzaamheden
De dakrenovatie bestaat uit het verwijderen van de oude pannen, het plaatsen van een
10 cm dikke isolatielaag en nieuwe dakpannen. Aan een zijde van het dak worden twee grote dakramen geplaatst. Dit levert een grotere lichtinval op, zorgt voor betere ventilatie en schept mogelijkheden om de zolder optimaal  te benutten door er bijvoorbeeld een extra kamer te realiseren.
 
Op alle woningen zonnepanelen
Met  de Klankbordgroep is overeengekomen dat een meerderheid van bewoners,
minimaal 70%, moet instemmen alvorens te besluiten om alle woningen te voorzien van zonnepanelen. Uit de daarop gehouden enquete blijkt dat meer dan 85% van de bewoners voorstander is. Dit betekent dat alle woningen in dit complex worden voorzien van zonnepanelen.
 
Planning
De Wet Natuurbescherming schrijft voor dat bij aanwezigheid van vogelnesten in de directe omgeving van een bouwwerk geen werkzaamheden in het broedseizoen mogen plaatsvinden.  
De opdrachtgever is verplicht vooraf een onderzoek in te stellen. Hieruit is gebleken dat ook huismussen, gierzwaluwen  en vleermuizen zich graag nestelen in deze wijk.  Om die reden moet in dit geval het werk in 2 fases worden uitgevoerd. De aanvang  van het werk is nu gepland in augustus 2017 en in maart 2018 zijn alle 135 woningen voorzien van een nieuw dak en zonnepanelen.