startpagina

Bouw van Nul op de Meter-woningen in Westwijk gestart

23-10-2018

Op 16 oktober is de start van de bouw, van twintig prachtige eengezinswoningen aan de Samuël Esmeijerstraat, feestelijk gevierd.

Bouw van Nul op de Meter-woningen in Westwijk gestart

De woningen worden Nul op de Meter, want Waterweg Wonen vindt duurzaamheid belangrijk.
 
Het zijn zeker geen standaard sociale huurwoningen. Ze hebben vloerverwarming, een luchtwarmtepomp, super goede isolatie en elk meer dan twintig zonnepanelen op het dak. Een Nul op de Meter-woning wekt genoeg energie op voor de installaties én voor het meeste verbruik van de bewoners. Gas komt er niet meer aan te pas.
 
Bijzondere plek
De woningen worden op een unieke archeologische plek gebouwd. Archeologen vonden hier in 1958 namelijk resten van de Vlaardinger cultuur. Vermoedelijk woonden 5000 jaar geleden hier al mensen! Van duizenden jaren geleden zijn hier ‘schatten’ (overblijfselen) uit de grond gehaald. Tijdens de feestelijk start van de bouw werd een schat uit het heden ‘terug’ gegraven in de grond. Gezamenlijk hebben wethouders Bart Bikkers (Duurzaamheid) en Arnout Hoekstra (Bouwen en Wonen) en Marieke Kolsteeg (directeur-bestuurder Waterweg Wonen) in een schatkist, berichten en tekeningen van huurders uit het heden voor de toekomst begraven.
 
Erg blij
Dat huurders blij zijn met de nieuwe woningen was duidelijk te zien. De familie Manoekjan is een van de nieuwe huurders van de Samuël Esmeijerstraat. Hajk Manoekjan: “We wonen met ons gezin nu in een huurwoning met twee slaapkamers. Onze kinderen zijn 3 en 1,5 jaar, dus wij wilden graag een grotere woning. Het nieuwe huis voelt als een bonus. Onze kinderen kunnen er spelen in de tuin. En vloerverwarming vinden wij ideaal.” Voor Hajk Manoekjan was het NOM-concept nieuw. “Natuurlijk is zo’n energiezuinige woning een uitdaging. Het is afwachten hoe die energiebundel werkt. Ook elektrisch koken is wennen. Dat het energiezuinig is, vind ik wel een pre.”
 
Een boom cadeau
Alle huurders kregen een boom cadeau, een duurzaam en symbolisch geschenk dat bijdraagt aan een groenere wereld.
 
Voorjaar 2019
Op de verhuizing moeten de huurders nog even wachten. De bouw gaat wel sneller dan gewoonlijk, omdat de aannemer, Plegt-Vos, veel prefab-onderdelen gebruikt. Dat betekent dat delen van de woning kant-en-klaar worden geleverd. Als alles goed loopt, zijn ze in het voorjaar van 2019 klaar. Dan is de Samuël Esmeijerstraat én Vlaardingen twintig bijzondere Nul op de Meter-woningen rijker.
 
Actieplan Wonen
De bouw van de twintig eengezinswoningen maakt deel uit van het Actieplan Wonen, de woonvisie tot 2030 om van Vlaardingen een aantrekkelijke woonstad te maken.